M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

måndag, september 11, 2006

Kaffe och kaka i neon


LUNDE. Vägen bär norrut. Sommarkvällen är vacker och det sena ljuset bedrar klockan. Det är är långt efter stägningsdags när stannar utanför Wästerlunds konditori i Ångermanländska Lunde.

Alldeles vid foten av den vackra Sandöbron ligger detta klassiska vägnötarhak. Den gamla riksvägen ligger sömnig brevid. Någon enstaka bil stör tystnaden som annars är talande för en sträckning som nyligen lagts vid sidan av.

Ett par kilometer bort spänner den nya Höga kustenbron över Ångermanälven och betjänar därmed E4:ans livligare trafik. Vi njuter av lugnet och promenerar både på den avlastade bron och kring det tysta konditoriet.

Wästerlunds läge vid bron måste varit idealiskt för en kaffepaus innan resan fortsatte. Eftersom vi kommit långt efter sista koppen serverats för dagen kan vi inte svara på om det är smaken på kaffet eller kakorna som dragit resenärerna hit i decennier. Vad vi däremot kan svara på är hur infångaren på taket drar till sig uppmärksamheten.

Ovanpå den lilla funkisbyggnaden reser sig en glad bagare i neon som lockar med både kaffe och bakverk. På gaveln finns mer vacker neon. ”KAFFE” står det i vertikala versaler. Vi står länge och beundrar den fallna glansen.

Det sägs att alltihop från början varit ett svartbygge. Familjen Wästerlund som driver kaféet hann inte vänta på lov utan byggde upp verksamheten i hemlighet innuti en lada. När väggarna sedan revs stod konditoriet klart.

Vi pratar om uppfiningsrikedom och driftighet. Idag kan ingen vara upprörd över familjens agerande. Och vad skulle de mångtusentals resenärer som fått en kaffetår här sagt om kommunens byråkrater lyckats riva stället?

Det som idag bekymrar har inte med bygglov att göra. Det är med en känsla av oro vi ser ”till salu”-skylten vid dörren. Vi frågar oss om det snart är slut med fikapauser här? Kommer någon att ta över Wästerlunds mission att serva vägens folk?

Som vanligt kan vi inte göra annat än att hoppas på det bästa. När gamla vägar snörs av och ligger som korvsjöar brevid den strida strömmen blir det svårare att driva ikoner som Wästerlunds vidare. Framtiden ger svaret.

Vi rullar vidare över den gamla bron. Ljuset ligger över horisonten norrut. Klockan visar allt mer och solen blir allt starkare. Det moderna Sverige ligger kvar i spillror längs vägen. Det bär norrut.


Lunde. Wästerlunds konditori vid Sandöbron. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,