M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

fredag, augusti 31, 2007

Dagen H fyller fyrtio


SKÅRBY. Vägen är smal och vi kör närmast i mitten av grusbandet. Då och då får vi möte och går ut åt höger. Rörelsen med ratten är reflexlik och den motsatta ordning som gällde fram till 1967 känns avlägsen. Högertrafiken som en gång varit omdebatterad och i folkomröstning avvisad har tappat sin politiska laddning.

Trots att 82,9 procent av svenskarna valde att behålla vänstertrafiken 1955 kom sidbytet att beslutas i riksdagen redan åtta år senare och genomföras efter ytterligare fyra år. Få förändringar har varit lika genomgripande. Dagen H, den tredje september för precis fyrtio år sedan bytte Sverige för alltid sida. Trafikreformen var versalernas julafton. Information gick ut om ”Dagen H” och ”timman H” från det sk. H-kvarteret i riksdagen.

Över 300 000 trafikmärken fick flyttas, bussar byggas om och trafikplatser spegelvändas. En enorm informationskampanj sjösattes efter djupgående studier av hur förändringen skulle förankras i svenskens medvetande och öka trafiksäkerheten. Formgivaren Sten Kindgren skapade högertrafikmärket som delades ut som påminnande klistermärken att fästa på instrumentbrädan. Märket trycktes också upp som en specialskylt i 130 000 exemplar som sattes i vägkanten för att uppmärksamma trötta bilister på nyordningen.

Först tror vi inte att det är sant, men mitt på den skånska landsbygden hittar vi det kanske sista av dessa trotjänare som än sitter kvar. H-märket påminner här än åldrade bilister om den jubilerande trafikomläggningen.

Vi rotar fram Rock-Boris gamla hit ”Håll dej till höger, Svensson” och känner oss förflyttade tillbaka till det historiska ögonblicket. Ce-Ge Hammarlund, kommunikationsminister Palme och Generaldirektören vid Högertrafikkommissionen Lars Skiöld ledde övergången i direktsänd radio. Privatbilar hade körförbud och yrkestrafiken fick order att exakt klockan 04.50 stanna på vänster sida. Efter ett par minuter körde nervösa bussförare, taxi-chaffisar och andra yrkestrafikanter över till den högra vägkanten. På slaget fem infördes högertrafiken och de parkerade bilarna fick fortsätta sin resa i en ny trafikmiljö.

Skiftet övervakades av 8 000 utkommenderade poliser och militärer. Till dessa fanns uppemot 150 000 frivilliga trafikledare på strategiska platser. Förutspådda olyckor och blodbad uteblev och reformen en succé. Statens Högertrafikkommission blev till Trafiksäkerhetsverket och fortsatte sitt upplysande arbete.

Sedan 1967 har antalet bilar fördubblats samtidigt som dödsolyckorna halverats. Prislappen landade på 600 miljoner kronor i dåtidens penningvärde, motsvarande många miljarder idag. Och Sverige kör på samma sida som alla andra kontinentaleuropéer.

Låten går till sitt slut och vi hör Rock-Boris röst klinga av. Nånstans läser vi det kuriösa att Boris Lindqvist, som sångaren egentligen heter, sedan kanske ett decennium emigrerat till Cypern, en av de fyra öar i Europa där mötena alltjämt sker till vänster. Vi fortsätter i grusremsans mitt.


Skårby. Den sista H-skylten i tjänst. Foto: Therese Bengtsson.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Apropå Skåne bör ni besöka Östra Odarslöv utanför Lund. Längs med vägen finns ett nedlagt gammalt motell och dansställe (La Strada), flera milstenar samt en gammal lanthandel i Östra Odarslöv med gamla reklamskyltar på och en likadan fast ännu fungerande lanthandel i Gårdstånga. Tyvärr har de byggt om vägen genom avsmalningar och cykelbana.

08 september, 2007 13:09  
Anonymous Anonym said...

Hej
Kan du beskriva lite närmare var mer exakt skylten står?
Tänkte kolla om den står kvar än idag men kan inte hitta varken skylten eller platsen där bilden är tagen. Men väl två nerlagda bensinmackar ;-)

//Thomas

09 september, 2012 20:23  

Skicka en kommentar

<< Home