M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

torsdag, maj 17, 2007

Från bensin till bråte


GRISSLA. Medan hjulen snurrar allt snabbare i Sverige fortsätter vi att följa spåren av en inte alltför avlägsen närtid. I samklang med de ekonomiska framstegen rätas vägarna ut och motorvägarna läggs ut över fälten. Det är förstås ingen utveckling som vi i grunden ställer oss aviga till. Den moderna människan har bråttom oavsett om transporten består av personer eller varor. Vad vi däremot predikar är att inte glömma det som så nyligen var.

I Norduppland schaktas jord bort och asfalt kavlas ut i ett långt band från Björklinge till Mehedeby. Om några år står den av många efterlängtade autostradan färdig. Liksom resten av norrlandstrafiken kör vi ännu för en tid på de breddade resterna av rikstretton.

Vi passerar Gryttjom för att se vad det är kvar av den kända spökmacken i Grissla. Den får ett par minuters paus. Mer är den inte värd.

Hade det inte varit för skylten som gapar tomt hade vi knappt sett en bensinstation. Din-X-logotypen är borta sedan länge. Det som är kvar är en salig röra av bråte som sakta multnar. Taket över pumparna har rasat in och resten av förfallet är så långt gånget att inte ens vi kan finna detaljer att romantisera.

Vi far fort vidare och diskuterar än en gång hur snabbt tiden går. Macken i Grissla var i fullt bruk för bara tjugo år sedan och inrymde dessutom en mindre grillbar som varje sommar gästades av hungriga bussturister i mängder. Idag hänger kommunens rivningshot tungt över stället. Konkurser och oklara ägarförhållanden har beseglat ytterligare en bensinstations öde.

Vi läser om att Aftonbladet haft en fabless för macken i Grissla. Varje gång tidningens fotografer passerat lär de ha tagit en bild. Fram till att den digitala tekniken slog igenom har tidningen alltså ögonblicksbilder från uppgång och fall. Huruvida våra bilder av stället är bland de sista som tas vet vi inte, men det är nog en kvalificerad gissning.

Tiden går på platser som Grissla också. Snart står den nya vägen klar. Då finns ingen anledning att passera här mer. Ingen förutom för dem som vill hinna minnas en inte alltför avlägsen nutid.


Grissla. En skylt gapar tom i förfallet. Foto: Henrik Nerlund.

Etiketter: ,

6 Comments:

Blogger Niklas said...

Den här platsen ligger i mina barndomstrakter, och jag har något enstaka minne från besök inne i restaurangen under tidigt 1980-tal. Den var mörk och murrig, sliten som ett långtradarhak. Min far var bekant med ägaren, så jag minns dem stående vid kassaapparaten och tala om bilar.

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i stället, men det gnisslar ändå lite i själen när jag åker förbi och ser det totala förfallet, hur tiden nöter ner platsen. Kanske handlar det egentligen om att det smärtar att se att tiden har hunnit gå så hårt fram sedan jag var barn. En manifestation i verkligheten av det faktum att jag själv börjar få några år på nacken.

Det börjar i sanning bli dags att riva den gamla bensinstationen.

02 juni, 2007 10:53  
Anonymous Anonym said...

Vov. Gillade den här bloggen. /wannabe-nostalgikern

04 juni, 2007 19:30  
Blogger Robert said...


Benkar.se
har även fler bilder om den här macken, då i lite bättre skick. Tänk hur snabbt saker kan förfalla när det väl har börjat.

20 september, 2007 17:26  
Blogger maCk said...

Som gamal Söderhamnare har jag passerat denna uppländska präriens pärla otaliga gånger. Och de senaste tio åren tänkt dokumentera.. men det skall väl till något som en ny väg för att förstå att det snart är för sent. Så jag växlade ned och gjorde ett snabbt stopp för en månad sen. Visst man kan se bråte, förfall och skräp.. men jag tycker mej ändå se ett värdigt farväl från detta knäande kulturminnesmärke.

Intresserade kan finna mina bilder på FB-gruppen "Övergivna platser" http://www.facebook.com/photo_search.php?page=2&oid=11027840069&aid=-1&auser=&view=all

18 mars, 2008 10:33  
Blogger maCk said...

Tjena - har nu lagt upp macken och en övergiven Hälsinge-servering på:
http://mack99.fotobojan.se/
Kolla in!
Mvh ///Mats

10 april, 2008 08:43  
Anonymous Linda M said...

Jag tog kort på denna mack med vanlig kamera när vi var tvungna att åka denna vägen då dom byggde om E4:an.
Hittade den på google maps:
https://www.google.se/maps/@60.28974,17.45561,3a,75y,328.19h,80.89t/data=!3m4!1e1!3m2!1sE7pCHl5hNKtHadG_rQHhzw!2e0
Kul att se att fler hittat den!

04 maj, 2014 23:08  

Skicka en kommentar

<< Home