M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

söndag, december 17, 2006

Sju sorters kakor och Elvis på tallriken


TRYDE. ”Jail House Rock” strömmar ur högtalarna inne på kaféet. Elvis mörka röst letar sig ut till parkeringsplatsen där vi står och darrar över det platta landskapet. Vi har stannat för en kopp kaffe och för att äta de obligatoriska sju sorters kakorna. På 50-tals kaféet i skånska Tryde äter man nämligen hallongrottor och schackrutor än.

Vi spanar in turistkabinerna som går att hyra sommartid. En rosa Caddilac står utanför och skiner. Det ser ut som en installation som är lite för bra för att vara sann. Ett stenkast bort står två ESSO-pumpar och gör bilden fullständig.

Medan jukeboxen klickar till och byter skiva kliver vi över tröskeln. ”Devil In Disguise” går på. Det är sådär lagom mörkt där inne. Vi går fram till disken för att beställa. Kaffe och kakor förstås, men också en smörgås med tillhörande Champis blir det.

Inne på kaféet är rummen möblerade med tidstypiska möbler, golven är svartvit-rutiga och fina reklamaffischer tittar ner på oss från väggarna tillsammans med porslin och burkar på hyllorna. Vi slår oss ner och börjar prata över kaffet. Vi kommer ganska snabbt fram till att balansen från jakten på det moderna här förskjutits till nostalgins fördel.

Här finns till och med ett litet 50-tals museum. Vi sitter kort sagt i en levande samling. Utvalda delar av ett decennium omger oss och skapar en genomtänkt miljö. Det är hemtrevligt och servicen är sådär skånskt personlig.

Vi sitter länge och pratar. Under tiden hamnar mer av ”The King” på skivtallriken. Efteråt skriver vi i den tummade gästboken. Många verkar vara stammisar här. Namnen återkommer sommar efter sommar. De som lyckats hitta hit kommer igen.

Nu gäller detta även oss. Medan vi går ut över altanen bort mot bilen svartnar himlen och åskan börjar mullra. Landskapet darrar. Sakta smälter Elvis röst samman med det kommande regnvädret.


Tryde. Kaffe och Caddilac. Foto: Therese Bengtsson.

Etiketter: ,