M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

tisdag, februari 03, 2009

En stor stark Two Stroke


FAGERSTA. Likt en autostrada ringlar den fyrfiliga riksvägen förbi bruksortens centrum. Genomfarts- trafikanterna har flyttats från en centralare fåra och i dess bakvatten slumrar ytterligare en avsnörd gammal bensinstation. Även om det är omöjligt att ta sig direkt från den stora vägen till macken annonserar den tydligt sin närvaro ett par meter vid sidan av. Allt som skiljer är ett dike och ett vägräcke.

Vi stannar vid en femtiotalsskapelse som ritats för BP. Det är inte bara det gula kaklet och de gröna fönsterkarmarna som omedelbart avslöjar stationens ursprung. Minst lika demaskerande är det stora, närmast konvexa taket. Detaljerna är tidstypiska. Förutom rundade tak och hörn har pumpön en mycket elegant bumerangform.

Trots att stationsmodellen varit vanlig runt om i landet är den här den första vi sett under våra resor. Skicket är i huvudsak gott och avsaknaden av pumpar vägs kraftigt upp mot det fynd vi gör på stationshusets ena kortsida. Bakom en skjutbar plexiglasskiva uppenbarar sig en mycket stilig oljebar där tapparna fortfarande bär BP:s gröna etiketter. Här finns både diesel och färdigblandad tvåtaktssoppa vid sidan av oljorna.

Enstaka bilar passerar på riksvägen. På den återvändsgata som stationen idag ligger längs är lugnet kvävande. Frågan infinner sig om det verkligen trafiken som lags vid sidan av bruksorten och inte tvärtom? Kvar ligger en station i ett Fagersta som de flesta passerar.


Fagersta. Brittisk bar i femtitalsform. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Christian said...

Jag kom att tänka på ytterligare en övergiven bensinstation med pumpar och allt kvar i Björketorp i södra Västergötland, mellan Borås och Varberg inte långt från länsgränsen mot Halland.

En annan klassiker som jag tror tyvärr är riven, är spökmacken utefter gamla E6 vid Tanumshede vid Huds Moar. Ägaren hette Thure Johansson och deltog t.o.m. i programmet ”K-spanarna” i TV 1993. Då levde den fortfarande. 1996 var den död och pumparna borta. Thure Johansson finns inte längre ibland oss.

Tösse i Dalsland bjuder på rostiga pumpar, Erikstad en risig mack, korsningen E45-Färgelanda/Stigen likaså. Den i Tösse var troligen en Gulf-mack som senare blev Q8.

En f.d. Gulf-mack utanför Stråssa. Tingsryd i Småland, en f.d. äkta Gulf-mack med pumpar och allt kvar även om skylten är nedtagen sedan över 20 år.

Hällevadsholm i Bohuslän , nedlagd UNO-X mack.

Ta en tur utefter gamla E6 genom Bohuslän från iaf Stora Höga och Ucklum och norrut mot Ljungskile. Den bjuder på flera gamla nedlagda bensinstationer, helt utan verksamhet idag.

Det finns en gammal Gulf-mack som inte hann skylta om till Q8 innan den lades ned. Den finns i Hafsten, mellan Orust och Uddevalla. Pumpar och allt står fortfarande kvar. Den var skyltad Gulf så sent som 1987.

Annars finns det en nedlagd stor Shell-mack i Diseröd utanför Kungälv. Närbutiken har slagit igen, en intilliggande garnbutik likaså. Shell-macken lade ned för gott i november 2007. Ett halvår senare var närbutiken borta. Kvar finns bara en avstängd Citydieselpump med sedel/kortautomat från sent 1980-tal. Den är mycket stor för att vara intill en så liten väg. Det står dock en äldre bränslepump in bland buskarna i södra änden på bensinstationen. 1 mil längre norr ut finns en till nedlagd bensinstation utan pumpar dock. Och en till finns i Hjärtum, en Gulf-mack som lades ned redan 1978. Det finns vissa rester kvar.

/Christian

08 september, 2010 14:04  
Blogger Nerlund said...

Hej Christian! Stort tack för dina tips. Kommer att titta efter dessa på våra kommande resor.

/Henrik & Therese

16 november, 2010 16:32  
Blogger Markmeister said...

Vill tipsa om en gammal övergiven mack i Virsbo som ligger 2 mil söder om Fagersta.

Utanför Virsbo i en lite by som kallas gammelby så ligger det en gammal övergiven ESSO-station.

12 juli, 2011 02:17  

Skicka en kommentar

<< Home