M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

torsdag, februari 02, 2012

Säljande bensinpris


HÄMNÄS. Ute på den värmländska landsbygden börjar det att bli långt mellan bensinstationerna. Landskapet har varit relativt macktätt, men armas nu ut allt mer. Längs de mindre vägarna är därför pumpar stadda i förfall en tämligen vanlig syn.

Blank som ett ormskinn ligger en av de mindre vägarna mot Norge. Några stora trafikvolymer har säkert aldrig passerat här och vid den gamla lanthandeln råder lugnet. En välbekant stolpe har fått oss att stanna och vi går den vanliga promenaden runt lämningarna från ett bensinbolag som inte längre finns.

Vid vägen skvallrar resterna av den tiokantiga skylten om att det tills nyligen gått att tanka Uno-X på vår fyndplats. Formen har en speciell historia.

Uno-X grundades i Sverige av affärsmannen Arne Sandberg 1959. Åtta år senare sålde han företaget till det anrika brittiska oljebolaget Burmah Oil, som bl.a. ägt det i Sverige mer välkända oljemärket Castrol. Vid övertaget valde Burmah Oil att inte byta namn, men väl logotyp på bensinmackskedjan. Uno-X fick ta över britternas tiokantiga symbol med rött och blått i kanterna, men behålla sitt eget namn i mitten. En mycket märklig lösning. Det skulle vara som om Preem skulle klistrat in namnet ”Texaco” på sin björn eller om Station placerat ”Esso” under sin droppe.

Nåväl. Brittiska Burmah Oil kom att gå allt sämre och 1996 såldes Uno-X till Norsk Hydro. Resten av Burmah Oils verksamhet köptes senare upp av BP. Och uppköpshistorien fortsätter. När Norsk Hydro köptes av Statoil 2007 tvingades den nya koncernen att av konkurrensskäl sälja Uno-X till någon annan. Valet föll på finska St 1 och varumärket Uno-X försvann för gott.

Som vanligt i dessa uppköp och omorganisationer passar företagen på att lägga ner stationer de inte tycker säljer tillräckligt. En av dessa var Uno-X i Hämnäs. Men allt är inte nattsvart. Den lokala föreningen Bymacken har tagit sig an stationen och ska fortsätta sälja bensin här.

Den välbekanta stolpen står kvar ännu ett tag vid vägen. Priset 0.00 är onekligen säljande. Av Uno-X finns bara ex kvar.


Hämnäs. En Ex-max. Foto: Therese Nerlund.

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Tony said...

Lite sorgligt är det.
Bra text och fina bilder.

05 februari, 2012 12:41  
Anonymous Björn Hultman said...

Där ha ja tankat allt från trimmade mopeder te a-traktor å bil..
Är uppvuxen i bygden där.

16 mars, 2012 10:03  

Skicka en kommentar

<< Home