M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

tisdag, november 16, 2010

Tid flyktig som bensin


HOLMSVEDEN. Sverige har bråttom till städerna. Med flyttlass från land till stad eller på genomresa mellan städer passerar de bilburna med Sverige i backspegeln. Allt medan skogen breder ut sig minskar den synbara mänskliga aktiviteten.

Rätt som det är avbryts skogsmattan för ett par ögonblick och en ännu levande ort uppenbarar sig. Så är det med lilla Holmsveden i Hälsingland. I samhället som kan stoltsera med sin egen Westernfestival bor idag knappa hundratalet och skärvorna efter en annan tid finns kvar.

Holmveden ligger strategiskt i den punkt där länsväg 272 och norra stambanan tangerar varandra. Här har folk mötts under långa tider. Stationen finns faktiskt kvar och är som ett under inte nedlagd.

Den minnesgode läsaren kommer säkert ihåg att vi besökt Holmsveden tidigare. Här har trafiken varit av den intensiteten att de passerande ekonomiskt uppburit minst två bensinstationer i samhället. Den ena, Gulf (som du kan läsa mer om här), är kvar i sitt halvnedpackade läge vid den högt belägna villan.

Idag stannar vi istället för BP. För visst ser vi i flagorna av Uno-X att detta är en BP-station. Det versala "TVÄTTNING" i Brittish racing green är en stark indikator. Troligen omskyltad till Uno-X i det större övertaget av mindre BP-tappar 1989. En bit bakom det bedagade stationshuset hittar vi den lövade pumpen som definitivt avgör stationens hemmahörighet. Till vår glädje är detta en station där det än går att tanka. Men hur länge till?

Bensin- stationernas liv är som bekant lika flyktigt som den vara de säljer och nu har även Uno-X bytt ägare. Finska St1 har på ett par år kommit in på den svenska marknaden och tillvägagångssättet är det vanliga med uppköp och sammanslagningar. Hydro, Uno-X, ett par Jet-mackar och så nu senast hela Shell-kedjan bildar det nya bolaget.

Hur bensinhandeln i Holmsveden kommer att fortgå får framtiden utvisa. Klart är att ett lägre antal mackar under färre antal flagg kommer att finns till buds för de bilburna. Med bensinmätaren på det röda fältet har Sverige bråttom till städerna.


Holmsveden. Skärvor av en annan tid. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Jens M. K. said...

ÄNTLIGEN!

välkommen tillbaka

mr roadkill

17 november, 2010 11:54  
Anonymous Erik said...

Äntligen! Underbart!

18 november, 2010 22:17  

Skicka en kommentar

<< Home