M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

måndag, november 07, 2011

Grundstötta bilister i Roslagen


GRUNDET. Någonstans i Roslagen har ytterligare en småmack dukat under. När vi stannar till en sommar- eftermiddag är det lugnt vid de rester av bolaget Bilisten som fortfarande står kvar och minns. Här har det inte runnit någon bensin genom slangarna de senaste åren.

Bilisten grundades som en billighetskedja av Volvo 1976. Redan från början var affärsidén att sälja bensin via automat. Automatiseringen av bensinstationerna förändrade marknaden under sjuttiotalet och innebar det definitiva slutet för de personligare mackarna med personal som också tankande vid pumpen.

Tankomaten blev verklighet när samma teknik som användes för bankomaternas sedelutmatning vändes bak och fram och tillät exakt inmatning av sedlar. Tekniken utvecklades i Sverige och den första tankomatmacken invigdes redan i slutet av sextiotalet i Västerås.

Vi funderar över vad automatiseringen inneburit för livet på landsbygden. På sina håll, ett sätt att behålla delar av en utglesad service. På andra, nedläggning av butik och verkstad. Här i Grundet, till och med nedlagda automater.

Bilisten, som fortfarande finns kvar som bolag, har liksom de andra bensinföretagen en händelserik historia med uppköp och övertaganden. Redan 1985 såldes företaget till Shell som var ägare fram till slutet av nittiotalet. År 2000 köpte Bilisten ett stort antal mackar under namnet Polar av Shell. Efter ytterligare försäljningar hamnade bolaget i samma koncern som QStar.
Inget av detta syns vid det lilla vägskälet vid Grundet. Här står pumparna kvar under sitt glasfibertak med Bilistenloggan. En ganska akterseglad plats idag.

Vi stannar ett tag och pratar om just taket. Trots sitt rangliga skick är det lite av en raritet trots allt. Vi undrar om hur många andra formpressade tak av detta slag som tillverkats. Det är åtminstone det enda i sitt slag som vi sett under våra resor.

Ingen stannar längre här och svär över femtiolappar som fastnar i sedelautomaten. Eller väljer mellan blyfri eller blyad 98. Snart har också vi lockats av Sommarsverige att fara vidare längs med Roslagsvägarna.


Grundet. Sedelautomaten har svalt sin sista hundring. Foto: Therese Nerlund.

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Christian t said...

Hej på er!
Den här bloggen är både välskriven och med underbara bilder. Ni gör ett makalöst fint jobb!

Tack och lycka till!

/Christian

09 november, 2011 13:36  
Blogger Nerlund said...

Hej Christian!
Tack för de fina orden! Kul att du uppskattar Modernisma!

Therese & Henrik

09 november, 2011 15:08  
Anonymous Kalle Andersson said...

Hej, har för mig att Bilisten i Hedared vid väg 180 mellan Borås och Alingsås hade liknande tak tills de byggde om den för ett par år sedan.

Tack för en intressant blogg!

/Kalle

27 december, 2011 19:33  

Skicka en kommentar

<< Home