M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

fredag, juni 10, 2011

Gulf möter gluff-gluff


ÄLVSJÖ. Försommar- hettan har sänkt sig över den gyttriga villastaden ett stenkast från Älvsjö station. Då och då störs lugnet av jublande studentskaror som passerar segerrusiga på sina flak i junieftermiddagen. Grönskan har på nytt inlett sin kamp mot de hårdaste av hårdgjorda ytor.

I Stockholm lever äldre bensinstationer som bekant farligt och stationen i Älvsjö är ingalunda något undantag. En grävskopa som tagit helg slumrar vid tomtgränsen och visar med sina närvarande käftar vart också denna byggnad är på väg. I motsats till alla de bortglömda stationer vi besökt i de avlägsnaste avkrokar av landet är denna fyndplats intressant för att den över huvudtaget finns kvar. Med en pumpande befolkningsökning, stigande bostadspriser och överklagande grannar borde det inte finnas några gamla gulfmackar att besöka längre på bara tio minuters avstånd från innerstaden.

Här finns dessutom fortfarande en hel del att se. Under ett skärmtak står tre pumpar kvar på sin ö. Förmodligen ditflyttade från någon annan plats. De är alla gulfmålade och synligt påbättrade av någon kärleksfull innehavare. Precis som vid stationen i småländska Vena finns här dekaler som gör reklam för Gulf:s en gång så berömda ”hostningsfria” bensin ”NO-KNOX”. På en av pumparna står det ”Good Gulf” som också det bottnar ur en numera hädangången reklamslogan. Det sägs att en nöjd kund i USA skrev till moderbolaget och undrade om var han kunde få tag på mer av ”that good Gulf gasoline”. Företaget var inte sena på att använda detta i sin marknadsföring.

Macken uppfördes 1961 och kom sedan att serva Älvsjöborna med bensin och service under ett par decennier. Typsnittet på ordet ”Bilverkstad” skvallrar om att macken under 1980-talet övergått till Q8 efter deras köp av Svenska Gulf 1981. När grävskopan vaknat till liv igen kommer processen med stationen göras kort. För någon månad sedan vann den nya detaljplanen laga kraft och bensin får ge plats för andra verksamheter.

Runt pumpöns betong skjuter allt fler resliga ogräs upp ur marken ovetandes om sitt kommande öde. Försommarvärmen ger ett behagligt lugn i villaidyllen. Ytterligare en stund sover grävskopan.


Älvsjö. Gulf står och väntar på ödestimman. Foto: Henrik Nerlund.

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous Nicklas Wiklander said...

Trevlig Läsning! :-)

11 juli, 2011 09:05  

Skicka en kommentar

<< Home