M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

lördag, oktober 14, 2006

Lappländsk långsamhet


GLOMMERSTRÄSK. Sakta faller skymningen över Lappland. Mil efter mil går resan genom lågväxt barrskog och över myrar och igenvuxna sjöar. Det är långt mellan mötena. Mellan orterna är det ännu längre.

Nästan precis på gränsen mellan Norrbottens och Västerbottens län ligger Glommersträsk. Samtidigt som vi kommer fram börjar det mörkna. Vid sidan av vägen nås resterna av en bensinstation av solens sista strålar för dagen. Uppradade på samma sätt sedan verksamheten slog igen på sjuttiotalet står de tre pumparna. Färgerna är Gulfs orange, vitt och blått.

Vi står på ännu en sprucken fyndplats i ännu ett akterseglat samhälle någonstans långt från storstädernas dynamik. Här sker ingen utveckling. Det är snarare tvärtom. Förändring blir här ofta synomt med ytterligare nedläggelse och avflyttning. Vi funderar på om människor här fortfarande hoppas.

Tror folk på framtiden i Glommersträsk? Eller står hoppet blott till att allt får fortsätta som det är? Frågorna hopar sig. Men tiden stannar aldrig. Den går på sin höjd lite långsammare på vissa platser. Platser som den här.

Ogräset spränger fram ur betongen och virvlar sig runt pumparnas slangar. Bensinstationen är märkligt välbevarad. Här har ingen vandalism skett utan bara en saktmodig nedbrytnings- process. På skylten står det fortfarande ”Öppet”.

Med viss förtjusning noterar vi att man ur den blåa mittenpumpen kunnat tanka ”DISEL”. Stavat med norrländsk fåordighet.

Medan kvällen lägger sig lämnar vi Gulf i Glommersträsk. Tiden går även här. Alldeles intill har samma typ av avveckling precis inletts. Ytterligare en bensinstation i det som kommit att bli Sveriges bakvatten har slagit igen. Hur den ser ut om trettio år vet vi inte.

Vi anträder ytterligare en av de spikraka vägar lagts ut över landskapet. Vi väntar oss barrskog och en och annan ren. I månsken fortsätter resan genom Lappland.


Glommersträsk. Pumpar på rad. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Följer med nöje denna kulturspaningsresa upp genom Sverige. Jag grips av ett vemod - detta var ju alldeles nyss - tiden rusar förbi och det är höst och sent på jorden. Hur ser det ut i dessa bygder om 10 - 15 år? Kommer det att vara alldeles avfolkat? Det var förvisso inte bättre förr - men i vårt nostalgiska minne är det idyllen som lever kvar.

(Roligt att träffa på en blogg som berör - det är inte ofta!)

Med vänliga hälsningar, Freja

19 oktober, 2006 18:47  
Anonymous Anonym said...

Inga kor ser man längre på hemväg.
Inga hästforor färdas på vägen.
Insjöns vatten är inte längre drickbart,
det bör inte intas ens med sked.
Rävarna skrattar galghumoristiskt i farmen:
"Morituri te salutant!" skulle de säga,
om de hade fått lära sig latin.
På stora vägen brusar den tunga
långtradartrafiken förbi.
Flyget passerar åtta gånger om dagen
på låg höjd.
På småvägarna möter man en och annan
stavgående pensionär.
Detta var en gång en levande bygd.

(Ur: Sommardikter / Lars Huldén)

20 oktober, 2006 12:57  
Blogger Robert said...

Kan bara rekommendera låten Hootenanny Singers - Aldrig Mer (Che Sara'). Sen gråter man! Hej då by, hej då bygd och hej då civilisation.

"Så lämnar jag den by som sett mig födas.
Snart sover den en evig törnrossömn. Ty borta är dess ungdom, blott de gamla lever kvar, i denna bygd som en gång blomstrat av.
Aldrig mer, aldrig mer, aldrig mer.
Det finns ingen som kan ändra det som sker.
Aldrig mer hörs skratt från ängen, glada röster - ingenting.
Mörk och dyster ruvar skogen runtomkring."

20 september, 2007 18:06  
Blogger Robert said...

Fler bilder på samma mack:
http://www.zlattes.com/glommerstrask.html

(Hoppas det är okej, vill bara komplettera med fler fina bilder jag hittar på webben. :)

27 september, 2007 22:22  

Skicka en kommentar

<< Home