M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

tisdag, oktober 03, 2006

Vågade vinklar i väst


HOLM. Resan går längs med västkusten. Vi försöker följa den gamla pulsåder som en gång bar nummer två bland de signalgula riks- huvudvägarna. Genom böljande korngula åkrar plöjer bilen fram. Det är svårt att tro att asfalten under oss varit den mest trafikerade i Halland.

I små grupper av lövträd ligger dungarna och bryter av det annars så öppna landskapet. Precis när vi passerar lilla Holm ett par kilometer norr om Halmstad får vi syn på kvarglömd modernism i skuggan av grönskande sly. Kvar längs en utarmad väg ligger spillrorna av en bensinstation som med sina vågade vinklar och futuristiska lampor minner om amerikanskt sextiotal.

Vi bryter tystnaden som fallit över dungen där vår mack ligger. Få platser längs våra resor är samtidigt så nedgångna som så toppmoderna. Här har bensinbolaget Mobil, som förstås stammar från bilismens hemland, stått för soppa och service. Företaget satsade stort på avancerad arkiterktur där på andra sidan Atlanten och uppenbarligen hamnade en del av detta också här i Holm.

Mobil etablerade sig i Sverige år 1955 liksom så många andra som verkat i motorismens tjänst. Trettio år senare övertogs stationsnätet av Norsk Hydro och stram modernism ersattes med lusekoftor och dåliga vitsar. Varumärket Mobil lever dock kvar som smörjolja.

Vi stannar länge på denna fyndplats. Vi tycker om alla detaljer som här skapar en genomtänkt miljö. Stationshusets vassa vinklar för tanken till överljudshastigheter. Visst är det aerodynamik översatt till arkitekturens kostym. Men bäst tycker vi ändå om pumpön. Längst ner bildar vit mosaik en vacker spegelbild till de ufoliknande lampor som svävar högst upp.

Armaturernas platta form är fantastisk. En armada av fyra flygande tefat accentuerar rymdålderns estetik. Samtidigt som törstiga bilar tankades här under mackens storhetestid tog människan sina första stapplande steg på månen. Framtiden var här och allt var möjligt.

Nu är framtiden förbi. Sedan 1972 har ingen varit på vår närmaste granne. Vi gissar att Mobil höll ut lite längre än så men sen var det slut på optimismen även här. Någon gång ungefär samtidigt som bensinbolaget övertogs, övertogs också vägens trafik av E6:ans spikraka motorväg.

Om interplanetariska resor återigen blir på modet någon gång vågar vi inte sia om. Men en bit in bakom björk och vide står än idag en av de mest moderna mötesplatser man kan tänka sig. Vår resa fortsätter längs västkusten.


Holm. Mackmodernism. Foto: Therese Bengtsson

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

E6 som motortrafikled förbi Holm öppnades efter högertrafikomläggningen 1967. Det skedde enormt många vägombyggnader vid den tiden vilket man kanske glömmer idag med många nya förbifarter m.m. En hel del förbifarter har sen dess i sin tur blivit ersatta/ombyggd, E6 vid Halmstad byggdes så småningom i början av 1990-talet om till motorväg.

Den gamla E6 igenom Getinge, Slöinge och Heberg är en annan fantastisk sträcka. En äkta hederlig 13 meter bred väg rakt igenom landskapet och nästan ingen trafik. Där blev det många kisspauser på vägen mot Göteborg och många långa köanden när den bra vägen från Halmstad hade tagit slut.

12 oktober, 2006 00:45  
Anonymous Anonym said...

Hej. Är intresserad all sorts fakta om "Mobil" macken i Holm. Bilder, prylar dvs. allt;)
Sitter du på bilder så skicka/maila gärna över allt Ni har tillgängligt, är intresserade av ALLA bilder om macken, även bilder från tiden efter den övergavs, skicka allt till :
disco2000@live.se

Har ngn kuriosaprylar kvar så bara droppa ett mail så köper den ägaren tillbaka allt.

Jag ser till att den nya ägaren får allt material eftersom jag känner honom väl. Han lyckades i sista stund rädda byggnaden men hann inte töma boningshuset på macksakerna som fanns kvar innan de rev det,
1.
Se länk : Macken som gud glömde
http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=342526

2.
Se även : Förfallna macken i Holm får nytt liv i Falkenberg
http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=345258

3.
Lite kortfattat info om byggnaden här:
http://disco2000-swe.blogspot.com/2008/08/eliot-noeys-till-falkenberg.html

4.
Ännu lite till här :
http://noyesmobil.blogspot.com/
Som troligtvis skall bli en blog om hur de räddade Eliot Noyes helt unkia prototyp för Mobil.

16 september, 2008 04:52  

Skicka en kommentar

<< Home