M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

måndag, september 11, 2006

Kaffe och kaka i neon


LUNDE. Vägen bär norrut. Sommarkvällen är vacker och det sena ljuset bedrar klockan. Det är är långt efter stägningsdags när stannar utanför Wästerlunds konditori i Ångermanländska Lunde.

Alldeles vid foten av den vackra Sandöbron ligger detta klassiska vägnötarhak. Den gamla riksvägen ligger sömnig brevid. Någon enstaka bil stör tystnaden som annars är talande för en sträckning som nyligen lagts vid sidan av.

Ett par kilometer bort spänner den nya Höga kustenbron över Ångermanälven och betjänar därmed E4:ans livligare trafik. Vi njuter av lugnet och promenerar både på den avlastade bron och kring det tysta konditoriet.

Wästerlunds läge vid bron måste varit idealiskt för en kaffepaus innan resan fortsatte. Eftersom vi kommit långt efter sista koppen serverats för dagen kan vi inte svara på om det är smaken på kaffet eller kakorna som dragit resenärerna hit i decennier. Vad vi däremot kan svara på är hur infångaren på taket drar till sig uppmärksamheten.

Ovanpå den lilla funkisbyggnaden reser sig en glad bagare i neon som lockar med både kaffe och bakverk. På gaveln finns mer vacker neon. ”KAFFE” står det i vertikala versaler. Vi står länge och beundrar den fallna glansen.

Det sägs att alltihop från början varit ett svartbygge. Familjen Wästerlund som driver kaféet hann inte vänta på lov utan byggde upp verksamheten i hemlighet innuti en lada. När väggarna sedan revs stod konditoriet klart.

Vi pratar om uppfiningsrikedom och driftighet. Idag kan ingen vara upprörd över familjens agerande. Och vad skulle de mångtusentals resenärer som fått en kaffetår här sagt om kommunens byråkrater lyckats riva stället?

Det som idag bekymrar har inte med bygglov att göra. Det är med en känsla av oro vi ser ”till salu”-skylten vid dörren. Vi frågar oss om det snart är slut med fikapauser här? Kommer någon att ta över Wästerlunds mission att serva vägens folk?

Som vanligt kan vi inte göra annat än att hoppas på det bästa. När gamla vägar snörs av och ligger som korvsjöar brevid den strida strömmen blir det svårare att driva ikoner som Wästerlunds vidare. Framtiden ger svaret.

Vi rullar vidare över den gamla bron. Ljuset ligger över horisonten norrut. Klockan visar allt mer och solen blir allt starkare. Det moderna Sverige ligger kvar i spillror längs vägen. Det bär norrut.


Lunde. Wästerlunds konditori vid Sandöbron. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Modernisma!

Fina bilder från Westerlunds...
Jag far ganska ofta förbi där & härom dagen fick jag riktigt riktigt riktigt ont i magen när jag for förbi. På taket stog bara ett kalt skellet där gubben stått förut!!! Jag stannade till & såg att en byggarbetare stog på taket till kondiset & blästrade (en rengöring innan en kommande renovering?) den fd gubben. klättrade upp & skulle fråga vad som försgick men arbetaren kunde varken svenska eller engelska (han såg/lät rysk ut iaf) så jag förmodar att han var inhyrd eller nåt sånt. Såg även att vissa neonbokstäver var nertagna på en del skyltar. Jag for förbi igen bara häromdgen & då hade nån satt upp nyablåsta rör till dom som var borta förragången så jag hoppas verkligen att det bara är en renovering & att nya ägaren går varsamt fram.
Tog även lite kort när arbetaren står på taket & pular på, så skriv till mig om ni vill se på bilderna hur det ser ut där nu.

Martin.wisten@hotmail.com

12 september, 2006 18:35  
Anonymous Anonym said...

http://www.tidningen.to/main_np.asp?typ=egna&omr=NY&artid=47613

03 oktober, 2006 00:44  
Anonymous Anonym said...

Från Tidningen Ångermanland 2006-08-31:

Klassisk skylt i Lunde får ansiktslyftning

Sedan 1952 har den stått som ett landmärke på taket till Wästerlunds konditori vid Sandöbrons södra fäste. Den klassiska neonskylten med konditorn som häller upp kaffe. Men nu är den borta så när som på ett metallskelett. – Den kommer tillbaka. Men det är för djävligt med elpriserna som gör att jag inte har råd att ha skylten tänd, säger konditoriets ägare Kåge Wästerlund.


Många förbipasserande bilister har hajat till förvånat när de inte sett skylten. Det är något som inte har stämt. Kåge Wästerlund hoppas dock att skylten ska vara tillbaka redan under hösten, alternativt under våren.

– Korrosion och bilavgaser har gjort sitt genom åren. Det har tagit på både metallskelettet och plåtarna. Plåtarna togs ned och fixades till för 26 år sedan och nu ska de åter blästras, lagas och målas. Metallskelettet har inte åtgärdats sedan 1952, men ska nu renoveras.

Skylten har varit borta från taket i ett par veckor. Genom att göra så mycket arbete som möjligt själv försöker Kåge Wästerlund hålla nere renoveringskostnaden.

– Skitjobbet gör jag själv, det elektriska sköter en firma i Umeå. Renoveringen kostar några tiotusentals kronor, men inte 52 000 kronor som skylten när den var ny. Trots elpriserna hoppas jag att kunna tända skylten vid åtminstone några tillfällen i vinter.

Åtgärdas. Även de andra skyltarna på konditoriet i Lunde fixas till.

Arne Henriksson

03 oktober, 2006 00:46  
Blogger Nerlund said...

Hej Martin och Uffe!
Tack för era inlägg om hur det står till med neonskylten på Wästerlunds. Hoppas nu att den snart kommer tillbaka på sin ursprungliga plats och att renoveringen varit varsam.

Henrik & Therese

03 oktober, 2006 23:16  
Blogger solan100 said...

Cafe Westerlund vid gamla sandöbron finns det kvar? Jag önskar det.
Solveig

19 juni, 2011 14:53  
Anonymous solveig löfstrand said...

Westerlunds cafe vid gamla sandöbron finns det kvar? Jag önskar det.
Solveig

19 juni, 2011 14:56  

Skicka en kommentar

<< Home