M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

tisdag, maj 16, 2006

Gulf i verklig technicolor


SJÖBO. En bit in på huvudgatan i Sjöbo ligger bensinmackarna på rad. Shell och Statoil passeras snabbt medan Gulf är värd ett stopp. Okej, det går inte att tanka här. Vi stannar ändå.

Som så många andra gamla mackar ligger vår station vid en korsväg. Här har människor stannat och pratat, träffat nya bekantskaper och förstås fått tanken fylld och rutorna rengjorda. Även om aktiviteten idag är låg känner vi vibrationerna från flydda decennier.

I vårsolen skiner stationsbyggnaden upp. Färgskalan med de turkosblå gardinerna gör att platsen inte känns så solblekt och flagnad som den kanske borde. Är inte känslan nästan den motsatta? Nästan vital? När vi tittar på bilden hemma känns den som femtital och technicolor. Som om färgen var påbättrad av en fotostudio.

Men så är det inte. Det är helt enkelt så att macken på ett outgrundligt sätt klarat sig från åldrandet. För Gulf i Sjöbo har varit stängd i många år. Tegelhuset har sluppit bli Q8 i början av 80-talet när det amerikanska oljebolaget blev kuwaitiskt.

Och tur är det. Här finns inget blaffigt tak i grälla färger eller kvarglömda erbjudanden om badbollar och korv. Här finns ett hederligt stationshus och ett dubbelgarage för yrkesskickliga mekaniker med skit under naglarna. Och keramiken på husets sockel är fortfarande sådär betryggande blå som den ska vara.

I raden av servicestationer på Sjöbos huvudgata är det fortfarande Gulf som håller bäst.


Sjöbo. Gulf i verklig technicolor. Foto: Therese Bengtsson

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Sulan said...

Trevlig värre. Tror du skulle gilla den här bloggen: http://rostsverige.blogs.se

17 maj, 2006 12:38  
Blogger MODERNISMA said...

Tackar för tipset! Spännade läsning om ett för många okänt, förfallet Sverige. Vem sjunger bruksorternas lov idag?

17 maj, 2006 23:13  
Anonymous Anonym said...

Hej modernisma!

Det verkar stämma att macken skulle lagts ned i början av 1980-talet. Det var vid samma tid som man invigde förbifarten runt Sjöbo, där riksvägarna 13 och 11 går idag. Innan dess åkte man förstås rakt in i samhället.

02 augusti, 2006 19:57  

Skicka en kommentar

<< Home