M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

fredag, april 21, 2006

En kändis bland gator och arkitekter


STOCKHOLM. Bland landets gator är Strandvägen i Stockholm en kändis. Oavsett om det är för flanörer, fabrikörer eller monopolspelare har gatan ett högt värde. Sannolikt alltid överstigande de 5000 kronor som gatan kostar i spelet.

När vi passerar på paradgatan är det dock inte de monumentala husen som väcker vårt intresse. Vi vänder blicken åt andra hållet och spanar längst kajen. Strandvägen har inte bara varit en förnäm adress för boende, också för svenska motorister har gatan bjudit på flärd.

Inte mindre än tre bensinstationer med högklassig service har här legat på rad. Shell, Gulf och åter Shell. Den senare stationen betjänade de båtburna trafikanterna från Djurgårdsbrunnskanalen.

Idag är Gulf borta. Det lilla huset i blå och vit mosaik har dessvärre fått maka på sig för fler parkeringsplatser. Men båda Shell-stationerna är kvar. Den av de båda som servar de bilburna har tyvärr överösts av reklam på de stora fönstrena med annars är den sig lik.

Den kände arkitekten Peter Celsing, som bl.a. ligger bakom Kulturhuset väldiga glasfasad, ritade stationen som öppnade i modernismens år 1955. Också här är glaset det som skapar det bestående intrycket.

Grundtanken med glaset lär ha varit att hela stationen skulle bli sin egen reklampelare av allt ljus och invändiga erbjudanden. Den tanken fungerar minst lika bra idag, tänker vi och grämer oss lite att vi passerar i dagsljus.

Det mesta längs väger brukar vara vackrast när det skymmer. Celsings station är inget undantag. Vi inbillar oss att glaslådan om natten är Stockholms största lanterna.

Strandvägens bensinstationer med sin utmärkta form gör gatan till vad den är; En svensk kändis.


Stockholm. Shell på Strandvägen. Form och funktion från 1955. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,

5 Comments:

Anonymous Erik said...

Hej!
Måste först säga att det är en väldigt trevlig blogg Ni har skapat.

Då jag själv har varit intresserad av detta ämne länge har jag en hel del bilder på "span" liggande. Frågan är då om det är möjligt att hjälpa till med denna blogg eller om jag bör skapa en egen. Vad tycker Ni?

(Ursäkta att jag postar detta så här, lyckades inte hitta någon mailadress eller liknande.)

Med vänlig hälsnig// Erik

22 april, 2006 12:31  
Anonymous Niklas S said...

KOH LANTA. Gillar också er blogg. Som fan. Men ni uppdaterar lite för sällan. Tycker jag. ;)

30 april, 2006 10:52  
Blogger MODERNISMA said...

Hej Erik!
Jättekul att du gillar vår kulturblogg! Du får gärna tipsa oss om "span" men vi vill själva ta bilder osv. Skicka gärna länken om du startar en egen blogg, skulle vara kul att på så sätt följa med på dina resor. Adressen är nerlund@yahoo.se.

Hälsningar,
Henrik & Therese

30 april, 2006 16:36  
Blogger MODERNISMA said...

Hej Niklas!
Kul att du följer Modernisma från andra sidan jorden! Passa på att besöka en Caltex-station när du ändå är i Thailand, här hemma finns de ju inte längre ;-) Ha det skönt och håll tillgodo med dagens nya inlägg!

/Henrik & Therese

30 april, 2006 16:39  
Anonymous Rockford said...

Tråkigt nog har macken försvunnit till förmån för att lobbyverksamheten "Visit Skärgården" behövde nya lokaler.
Borde den förövrigt inte heta "Visit the Archipelago"?

18 juli, 2012 14:00  

Skicka en kommentar

<< Home