M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

söndag, december 04, 2005

Med brittisk bensin i tankarna


ÖSTRA INGELSTAD. Vi svänger av i Hannas. En tidigare Esso-mack i korsningen har blivit antikaffär. Den stora stationsskylten står kvar övermålad. Vill man se hur den klassiska galjupphägningen ser ut ska man ställa resan hit.

Men det är inte därför vi svänger av här. Vi fortsätter den nämast spikraka vägen mot Östra Ingelstad. Frosten glittar på fälten runt omkring. Vi är mitt på den österlenska slätten. Vädret är klart och det blåser som vanligt rejält.

Över ett litet krön kör man in i det lilla skånska samhället. Här finns vad vi vet bara en attraktion. Men den är å andra sidan något av en samtidsarkeologisk sensation. Här ligger Sveriges enda återstående BP-station som det fortfarande går att tanka på.

Bortsett vinden är det tyst i Östra Ingelstad. Ingen syns till, men spåren i gruset visar att flera bilar nyligen stannat här. Det var inte länge sedan det mekaniska räkneverket snurrade i Star Blend 400-pumpen med den klassiska BP-skölden.

Vi gläds åt att BP fortfarande lever. Om inte i resten av landet, så i alla fall på Österlen. Att stanna till och fylla tanken på den sista gröngula macken är en speciell upplevelse.

BP verkade i Sverige under hela modernismens epok och lite till. Verksamheten startade 1922 och blev med tiden ett av Sveriges käraste bensinmärken. Den klassiska färgkombinationen kom 1947. Innan dess var företagets färg blå.

BP har vad vi vet två gånger ändrat initialernas innebörd. Från början utlästes bokstäverna ”Best Persian”, eftersom bensinen först kom just från Persien. Den mest kända lydelsen är British Petroleum och det är den vi använder.

Idag har företaget, som sedan 1993 inte finns kvar i resten av Sverige ändrat både logotyp och namn. Idag heter bolaget ”Beyond Petroleum” och har en stiliserad sol som symbol. En både onödig och tråkig förnyelse.

Vi är glada en denna förändring inte kommit eller kommer att komma till vår mack. Det här är en modern mötesplats som fortfarande finns kvar i sitt originalskick. Till och med stolpen står kvar med skylten hängandes under.

I samma ordning som vår resa från Esso till BP köpte norska Statoil upp båda bolagen. 1985 och 1993 skedde övertagen men fortfarande kan man ofta se ursprunget till dagens Statoilstationer. Är taket av svart veckad plåt med brant lutning har det med all säkerhet tidigare varit Essobensin i pumparna. Grått eller brunt tak bestående av kvadrater signalerar BP. Men det är en ringa tröst i jakten på äkta vara.

Innan vi åker vidare lyfter vi på hatten för en hängiven bensinhandlare som fortfarande tolv år efter BP:s svenska hädanfärd garanterar brittisk bensin till en törstande bil.

Vi lämnar Östra Ingelstad och fortsätter ut över de glittrande vidderna. Himlen är så där stor som den bara är i Skåne. Både vi och bilen har fått full tank. Nu står vi oss till nästa gång vi tar avtagsvägen vid Hannas. Måtte det bli snart.


Östra Ingelstad. Henrik och den klassiska BP-skölden. Foto: Therese Bengtsson
Östra Ingelstad. Therese och en Ljungman Star Blend 400. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,