M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

fredag, januari 13, 2006

Infångare utan motell


LJUNGBY. Längs riksettan ligger småländska Ljungby. Vi kommer söderifrån och hinner knappt komma in i den lilla staden innan vi stannar. Som ett modernt konstverk i betong står Motell Stadts stora skylt utmed vägen. Betongstolpen måste varit en rejäl infångare på sin tid.

Vi promenerar runt i resterna av ett motell. Faktum är att det idag bara är just stolpen som står kvar. Det är minst sagt en tråkig utveckling. Häromåret stod motellängan kvar, om än i ett kraftigt förfall. Längan var sicksackformad och hade som sig bör fulla möjligheter att köra fram och parkera precis vid rumsdörren.

Den som stannar vid det före detta motellet kan föreställa sig hur det sett ut eftersom den asfalt som tidigare smekt den hädangångna längan ligger kvar. Vi försöker i tankens värld ta oss tillbaka till tidigt sextiotal.

Motell Stadt var en stor anläggning under sina toppår. Man hade sk. Internationell klass på samtliga rum, vilket innebar frukostservering, dusch, bad och telefon. Vissa rum var dessutom lyxutrustade med nymodiga TV-apparater. Här fanns både restaurang och klubbrum.

Vid invigningen 1960 talade personalen både engelska, tyska och franska. Internationell klass som sagt. Idag känns det tämligen osannolikt.

Sverige är ett stort land. Det tar sin tid att bila från slätter till skogar och fjäll. Förr låg man över här innan resan fortsatte norr- eller söderut. Vi kör vidare. Ljungby Motell har slagit igen för sista gången.


Ljungby. Resterna av Motell Stadt. Foto: Therese Bengtsson.

Etiketter: ,