M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

fredag, december 09, 2005

En tankbils väntan


BUNGE. En resa längs våra gamla vägar är ofta en resa i tiden. Överallt har tidigare resenärer lämnat spår. Det gäller oftast bara att man är lite uppmärksam på vad som döljs i vägkanterna för att resan ska bli spännande.

I modernismens tidevarv var Sverige ett levande land längs vägarna. Det bodde folk nära in på, och många hade sin försörjning genom vägens passerande trafik. Människor stannade, tankade och bodde över. Och överallt arbetade andra människor i de resandes tjänst. Idag har vägarna rätats ut och bilresorna behöver inte längre lika många stopp innan man kommer fram. Men spåren finns där.

Vi är förtjusta i detta Sverige som står kvar. Det är naturligt att alla dessa före detta mackar som står kvar därför tar en stor plats i denna förtjusning. Det har sålts bensin under minst fyrtio olika namn i Sverige och det totala antalet stationer är många tusen. Bara Gulf hade närmare fyra tusen stationer under sin guldålder.

Marknadsledande märken som Shell eller BP måste ha haft ännu fler. Samtidigt hade bolag som Esso, Nynäs, Koppartrans, Caltex, IC, Fina, Mobil och Uno-X sina egna stationsnät. Bara den logistiska utmaningen att se till att alla bensinstationer hade fyllda tankar måste ha varit enorm.

Det är sällan man ser spår av denna hantering. Vi får åka så långt som till Bunge på Gotland för att hitta en riktigt vackert patinerad tankbil. Dessutom har vi bara tur. Efter ett par felåkningar i jakt på andra saker hamnar vi på en skogsväg som mynnar ut i en glänta bred nog att vända i.

Shells imponerande tankbil bara står där och väntar på oss. Sällan har man väl tyckt att en gammal lastbil varit så vacker. Vår vändning tar längre tid än vanligt. Var finns alla de andra bolagens bilar? Står de kanske och rostar någonstans vid nedlagda oljehamnar och raffinaderier? Är det till Göteborg eller Nynäshamn vi ska styra resan?

Hur som helst finns spåren någonstans. Tidigare resenärer och de som arbetat i deras tjänst har gjort sina avtryck. Det gäller bara att vara uppmärksam. Sen börjar en resa i tiden.


Bunge. Shells tankbil väntar i en glänta. Foto: Therese Bengtsson

Etiketter: ,