M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

onsdag, december 14, 2005

Gröna detaljer längs skogsvägen


VITTSJÖ-EMMALJUNGA. Visst är det detaljerna som skapar helheten. Små detaljer som skiljer det ena från det andra. En tid från en annan. Vi kör den gamla skogsvägen mellan Skåne och Småland. Medan vi passerar orter som Vittsjö och Emmaljunga spanar vi ut i vägkanten.

Det här var farliga trakter förr. Skogen var mörk och djup med hotande stråtrövare och snapphanar som lurade i bakhåll. Med breddade vägar och bensinstationer tågade den moderna tiden in. Istället för rövare mötte man här vänner längs vägen. Vänner med smörjhall.

I Vittsjö hittar vi några av de detaljer vi letar efter. En sockel av blankt grönt kakel berättar att vi stannat framför en tidigare BP-station. Idag heter bensinen Din-X. Vi tröstar oss med att det faktiskt fortfarande går att tanka här.

Dessutom finns detaljerna kvar. Ovanför verkstadsporten sitter de karaktäristiskt gröna bokstäverna SMÖRJNING kvar. Här fick man hjälp med att serva bilen förr.

Nästa fynd görs en halvmil norrut. Den lokala kedjan Emmaljunga Bensin har också ett förflutet som BP. Den bygelformade stolpen har en gång burit den gröna skölden under sig. Den andra skylten är kvar och avslöjar slutgiltigt stationens förklädnad.

Med BP:s typsnitt och färg berättar skylten att det är STÄNGT. Såhär såg det ut förr längs vägen. Men då fanns förstås också alternativet ÖPPET. Idag känns den tanken främmande här. Emmaljunga Bensin säljer soppa över automat.

Det här är inte mycket att stanna för kan man tycka. Men det är en av alla de bitar som bygger något större. En detalj som skapar helheten.


Vittsjö. BP med smörjhall och grönt kakel. Foto: Therese Bengtsson.
Emmaljunga. BP skyltar när butiken slagit igen. Foto: Therese Bengtsson

Etiketter: ,