M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

måndag, december 12, 2005

Bensinstopp på den skånska prärien


ÅHUSKÄRR. Det är mulet och regnet hänger i luften. På en resa från Kristianstad mot Österlen flyttas vi plötsligt i tid till sextiotalet och i rum till Texas, USA. Landskapet är platt och gräsbevuxet. Vi tänker oss att den omgivande vinden då och då får buskar att vrivla fram över den skånska prärien.

En fyrkantig station trotsar snålbåsten. Med innåtlutande tak och tre ränder längs fasaden förstärks det amerikanska intrycket. Bokstäverna är nedskruvade men det är inte svårt att utläsa TEXACO SERVICE på den solblekta väggen.

Vi kliver ur och tar fram kameran. Pumparna är borta men ett lysrör med texten AUTOMAT skvallrar om bensinhandeln som skett här. Däckmärket Firestones reklamskylt sitter på väggen strax under ränderna. Idag har de tre strecken mörknat och ser bruna ut. Men vi kan svära på att de har varit gröna en gång. Allt enligt Texaco och sedermera Caltex grafiska profil.

På dörrskylten står det ”Öppet”, men vi tvivlar. Har skylten hängt kvar långt efter att verksamheten slagit igen? Plötsligt tittar en man på oss innifrån fönstret. Vi trycker ner hantaget, kliver in och hälsar.

Många bensinhandlare har en historia som de väntat på rätt tillfälle att berätta. Så är det också med vår nya bekantskap. Någon gång 1992-1993 upphörde han med bensinförsäljningen, men verkstan driver han än. Under guldåren jobbade här fyra man under marknadsveckan i Kivik. Mot slutet var han ensam.

Macken byggdes av ägarens far på sextiotalet. Då var det en bra affär med bilarnas stora bränsleslukande V8-motorer. Men trettio år senare krävde myndigheterna nya återsystem för bensinångan och prislappen fick ägaren att skruva ner bokstäverna. En och en halv miljons investering skulle få svårt att betala sig.

Lite uppgivet berättar vår man att Sverige hade 5300 mackar när han slog igen. Idag är det mindre än hälften. Men allt är inte mörkt. Fler och fler intresserar sig för gamla bensinstationer. Många stannar. Nyligen var Kristianstadsbladet här med skrivblock och kamera. Nånstans här inne har han klippet.

Vi tackar för titten och kliver ut i blåsten igen. Vår resa fortsätter söder ut längs den skånska östkusten. Landskapet är verkligen prärielikt. Blött gräs och en åldrande bensinstation bildar en enhet i grådasket. Det är en ganska vacker syn.


Åhuskärr. Texaco Service. Foto: Therese Bengtsson

Etiketter: ,