M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

lördag, december 17, 2005

Fina minnen bland bråte


SKEPPARSLÖV. Tillsammans med en massa bråte står ett tankbilssläp från bensinbolaget Fina några meter från vägen. I vår jakt på klenoder från modernismens guldålder hittar allt som oftast rester av mackar i olika stadier av förfall. Mer ovanligt är att hitta pusselbitar från den kringhantering som tjänat landets tusentals stationer.

I en tidigare blogg efterlyste vi gamla tankbilar. Vi hittade som bekant Shells gamla tankbil i gotländska Bunge. Nu har vi hamnat i skånska Skepparslöv. Släpet från Fina glädjer oss. Under våra resor är detta det enda fynd vi gjort från märket i fråga.

Fina är belgiskt och grundade, som så många andra märken, sin svenska verksamhet år 1955. Bolagets maskot var en glad delfin som fanns med på otalet dekaler och andra reklamprodukter.

Fina har alltid varit ett litet märke i Sverige. Det maximala antalet stationer hann bli lite drygt hundra när företaget köptes upp 1984. Statliga Svenska Petroleum blev den nya ägaren i ett par år innan hela rasket gick in i OK.

Vi undrar hur släpet hamnat just här. Vi ser inte rester av någon bensinstation i närheten, och vad vi vet finns här varesig raffianderi eller någon depå. Kanske bor det en gammal åkare i något närbeläget hus?

Ett anspråkslöst släp i ett skånskt småsamhälle har fått oss att få upp ögonen för det sedan länge bortglömda faktum att man har kunnat köpa belgisk bensin i vårt land. Vi hoppas att vi kommer hitta mer av Fina. Någonstans bland annan bråte finns säkert en och annan glad delfin.


Skepparslöv. Tankbilssläp från Fina. Foto: Therese Bengtsson.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej på er!
Helt rikitgt så bor det en åkare i huset mittemot släpet. Åkeren heter Ulf Dalh och bedriver åkeri med tre stycken (tror jag) djurtransportbilar. Vad han använt FINA släpen till har jag ingen aning om.
/Per Svensson
Skepparslöv

05 februari, 2006 17:06  
Blogger FLAK said...

Tänk att fler gillar Fina, tycker själv att Finamärket är en stilfull logotyp

Spana in nostalgimacken....

http://nostalgimacken.blogspot.com/

Hälsningar

David

24 mars, 2009 12:01  

Skicka en kommentar

<< Home