M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

fredag, februari 03, 2006

Färdigväntat på Norra Bantorget


STOCKHOLM. Det känns vemodigt att se Holger Bloms bussterminal från 1938 bli grävskopornas rov. Den funktionalistiska byggnadens öde är nu för alltid beseglat och Torsgatans slut vid Norra Bantorget i centrala Stockholm ofrånkomligt förändrat.

Det är en verkligt modern mötesplats vi ser försvinna framför våra ögon. Platsen var under decennier vändslinga och slutpunkt för spårvagn och bussar från Stockholms nordvästra förorter. Här har generationer av stockholmare mötts, väntat och rest vidare.

Vi försöker återkalla den tiden. Försöker föreställa oss när moderna huvudstadsbor intog framtidens brickluncher här under 50-talet. Hur man satt under baldakinen eller inomhus omsluten av mosaik. Hur vi än försöker blir det allt mer avlägset.

Den sista servering som bedrevs här var kinakrogen Shangri-La som slog igen för några år sedan. Sedan dess har terminalen med sin rotunda stått igenspikad och väntat på sitt slutliga öde. Och förstår vi rätt är det inte helt omöjligt att en exakt kopia efter gamla ritningar byggs upp längre in i på torget bakom Branting-monumentet.

Den som lever får se. En av Stockholms moderna mötesplatser från en nyss gången samtid står hur som helst i ruiner. Det gäller att sno sig om man vill se originalfunkis. En terminal termineras. Vi kan inte hjälpa att det känns vemodigt.


Stockholm. Torsgatan. Holger Bloms bussterminal i ruiner. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger virrepirre said...

Tack för en underbar blogg :)
Har ni foton på macken som låg intill också på norra bantorget???

06 mars, 2008 15:21  
Blogger Modernisma said...

Hej och tack! Tyvärr hann vi inte fotografera den förrän den blev ersatt av Clarion.

Therese & Henrik

21 april, 2008 21:05  
Anonymous Jan Wiklund said...

Ack ja, nu återstår bara att vara nostalgisk över gången modernism som inte längre är mod... - men så kan man ju inte säga?!

02 juli, 2009 19:56  

Skicka en kommentar

<< Home