M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

torsdag, januari 19, 2006

På väg mot Gotlands slut


FIDENÄS. Resan går mot Hoburgsgubben. Den plats där land möter hav. Precis innan vi kör in på Sudret, innan vi kommer till det smala näs som en gång var ett sund mellan två öar kommer vi till Fidenäs. I en liten grupp står ett par gamla Ljungmanpumpar. På den nyare varianten sitter OK:s dekal. Och bensin finns än att tanka här.

Vi funderar över färgskillnaderna. Den gamla Star 76 från 1950 är närmast vinröd och påminner starkt om den färg Caltex hade på sina pumpar. Sällskapet är den femton år yngre Star 167. Här är färgen övertygande i OK:s skala.

Det var 1926 som det konsumentkooperativa IC, Inköpscentralen, grundades för att 1969 övergå till varumärket OK. Bolagshistorien är krånglig. 1945 grundades Oljekonsumenterna, OK av KF, Lantmännen, IC och två fiskarkooperativ. OK var från början en inköpsorganisation men blev med tiden en egen stationskedja vid sidan av IC. Tillsist valde alla kooperativa oljeföreningar att välja OK-symbolen.

Vi undrar vad det är som gäller i Fidenäs. Caltex, IC, OK? Varifrån kom den första bensinen som såldes vid denna enkla tapp? Som vanligt är det svårt att hitta någon att fråga. Vi får fortsätta att grubbla.

Pumparna i olika färg och med olika födelse år står kvar och ruvar på sina minnen. Vi ser dem i backspegeln. För varje sekund blir de mindre. Vi fortsätter genom det vackra landskapet. Sudret omger oss. Snart når vi vårt mål: där Gotland uppslukas av havet.


Fidenäs. Gamla Ljungmanpumpar brevid och bakom Therese. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,