M O D E R N I S M A

En kulturblogg om modernismens epok. Vi besöker moderna mötesplatser, fikar på kondis och tankar på mackar som ingen längre minns. Varsamt letar vi efter rekordårens reliker. Samtidigt försöker vi filosofera kring en nyss flydd samtid. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit? © Henrik Nerlund (text) & Therese Nerlund (foto)

onsdag, mars 22, 2006

Ett efterlängtat P-förbud


ESKILSTUNA. Visst kan skyltar vara fascinerande. Samtidigt en upplysning, som skalats ned till den absolut enklaste grafiska figur, som ett förmanande påbud från de ovan styrande. Varningar, upplysningar och förbud fastskruvade på en stolpe.

Innan motorismens tidevarv var de enkla milstenar som berättade om hur långt man kommit till häst. Och mötte man mot förmodan någon gjorde man det till vänster enligt 1734 års förordning. Stenarna från denna resenärernas urtid står kvar med beskydd från länsantikvarierna men modernare varianter kan vara desto svårare att hitta.

1916 började KAK (Kungliga Automobilklubben) sätta upp de första märkena av modernare snitt, även om KAK:s triangelformade skyltar närmast liknade sjömärken och var genomskurna.

När Sverige fick sina första standardiserade vägmärken med staten som huvudman 1931 låg en europeisk trafiköverenskommelse bakom. KAK:s trianglar stod modell för varningsmärkena medan de runda franska märkena utgjorde grunden för förbudsmärkena.

När vi besöker Eskilstuna hittar vi av en slump en bortglömd skylt som markerar parkeringsförbund. Skylten som består av ett överstruket P har sedan många år ersatts av den med rött överdragna blåa cirkeln. Kuriosa i samanhanget är att den skylt som idag betyder parkeringsförbud också fanns på den tiden som vår P-skylt. Skillnaden var att det blåröda märket då signalerade stoppförbud (som ju idag har det snarlika utseendet med ett rött liggande kors.)

Vi högertrafikomläggningen 1967 togs ett sexkantigt specialmärke fram för att påminna trafikanterna om övergången. Liksom en mängd andra skyltar togs detta snart ner. När Sverige bytte sida försvann inom ett par år många av våra favoritmärken. Den främsta ”hastighetsbegränsning upphör” rök vid 1971 och det klassiska cirkelrunda stopp vid 1974.

I Eskilstuna står ett förbud kvar som högertrafiken glömde ta av daga. Ett P med ett streck över. Kan det utryckas klarare rent grafiskt? Dagens märke är ett sämre sätt att säga samma sak på. Det här med skyltar kan fascinera.


Eskilstuna. Ett efterlängtat P-förbud. Foto: Henrik Nerlund

Etiketter: ,